~life is too short, so enjoy it while u can ~

Wednesday, December 31, 2008

10 RULES FOR BEING HUMAN-by Cherie Carter-Scott

dear readers,
i found this in one of the blog that i usually visit...and i want to share it with all of u...=)

1. You will receive a body. You may like it or hate it, but it’s yours to keep for the entire period.
2. You will learn lessons. You are enrolled in a full-time informal school called, “life.”
3. There are no mistakes, only lessons. Growth is a process of trial, error, and experimentation. The “failed” experiments are as much a part of the process as the experiments that ultimately “work.”
4. Lessons are repeated until they are learned. A lesson will be presented to you in various forms until you have learned it. When you have learned it, you can go on to the next lesson.
5. Learning lessons does not end. There’s no part of life that doesn’t contain its lessons. If you’re alive, that means there are still lessons to be learned.
6. “There” is no better a place than “here.” When your “there” has become a “here”, you will simply obtain another “there” that will again look better than “here.”
7. Other people are merely mirrors of you. You cannot love or hate something about another person unless it reflects to you something you love or hate about yourself.
8. What you make of your life is up to you. You have all the tools and resources you need. What you do with them is up to you. The choice is yours.
9. Your answers lie within you. The answers to life’s questions lie within you. All you need to do is look, listen, and trust.
10. You will forget all this



Sunday, December 21, 2008

Cintailah yang Maha Menyintai...

cinta itu indah.indah pada yang merasainya.indah pada yang menikmatinya.indah pada yang tahu menghargainya.tapi cinta boleh menjadi sesuatu yang menyakitkan, memilukan,menghancurkan.
saya pernah dilamun cinta, yang bagi saya ia sangat indah, mungkin kerana pertama kali saya benar-benar jatuh cinta, dengan seorang lelaki yang bagi saya, cukup sempurna buat saya.bagi saya dia melengkapi segalanya.melengkapi apa kekurangan saya, dan saya merasakan yang saya melengkapi kekurangan dia.percintaan yang di semai bukan bermula dari pandangan pertama, namun bermula daripada sebuah persahabatan.mula mengenali diri masing-masing,memahami sikap masing-masing, hingga terbit perasaan yang bernama cinta.aneh sekali ketika itu.masing-masing cuba menafikan, tapi tak berdaya.Lantas, satu lagi hubungan tercipta antara dua anak Adam.kami berdua mula menyemai kasih, mencipta janji, mengharap agar hubungan terus berkekalan meski ada badai yang melanda.
namun, benarlah.hati mudah berubah.manusia mudah lupa.mungkin kerana itu ia dinamakan 'al insan'.saya ditinggalkan begitu sahaja.dengan mudah dia berubah.setelah bertahun menjalin hubungan,menyemai kasih, membina janji.hanya dengan kehadiran orang ketiga membuat dia melupakan saya.melupakan janji dia kepada saya.apabila saya cuba mengingatkan dia akan kasih kami, janji-janji, dia melenting.marah.mengugut untuk tidak mahu berkawan langsung dengan saya.dan dia mula menjalin hubungan seterusnya, melupakan saya yang telah wujud bertahun dalam diari hatinya.percintaan yang putus tiba-tiba tanpa saya sempat memahami apa-apa.
apakah yang termampu dilakukan seorang perempuan dalam keadaan begitu?menangis.menangis.dan menangis lagi.meluahkan derita jiwa pada rakan-rakan yang sudi mendengar, memberi dorongan.saya menyalahkan diri sendiri, mencari kekurangan diri sejak ditinggal pergi.tertanya-tanya di mana silap saya hingga 360 darjah dia berubah.namun,perlahan-lahan saya cuba membina semangat diri,mencari kekuatan dalaman.belajar mencintai diri sendiri.saya makin mendekatkan diri kepada Allah.mengharapkan cintaNya.selama ini saya sedar, saya tidak menyayangi diri sendiri,mengkritik diri adalah perkara yang saya buat setiap hari.saya terlalu memikirkan dan menyayangi orang lain sehingga saya terlupa yang diri sendiri patut dicintai.justeru, saya mulai belajar,memahami keperluan dan kehendak diri.menghargai diri.saya juga makin belajar mencintai yang Maha Esa.sesungguhnya mencintai Allah lebih memberi kegembiraan kerana janji Allah adalah abadi, tak pernah berubah, tak seperti janji manusia.saya tak perlu takut kerana Allah tak kan memungkiri janjiNya.cintai lah Yang maha Esa kerana itu lebih memberikan kegembiraan,membuatkan jiwa rasa bahagia.saya tidak menolak kehadiran lelaki dalam hidup saya sekali lagi, kerana lelaki tetap perlu dalam kehidupan seorang perempuan, namun, biarlah masa yang menentukan, kerana sesungguhnya hati perempuan yang lemah ini masih lagi untuk dia....

(ini adalah kisah seseorang yang rapat dengan saya(penulis blog).tidak ada tokok tambah.moga dapat dijadikan iktibar dan panduan)

Friday, December 19, 2008

thanks Bro...

thanks a lot to my bro! heheh...he just got back from Sabah and brought some little gifts for his schewwiiittt sister...=) HAPPY! thanks again babe! dis page specially dedicated to u!
for those "aunty giler glamer nak pakai pearls, high quality crystals and kerongsang besar2 tp mau jage bajet, siyesly Sabah is the best place to buy those things..=)








Monday, December 15, 2008

thesis....dissertation???

salam...
i'm finally back in kwantan after a heavenly 3 weeks break...warghhh!!!have to concentrate on my thesis.. to all my friends, please pray for my success...love u all!mmuaahhh!

Saturday, December 6, 2008

zoom Pulau pangkor

salam...
just recently, i have spent 3 days 2 nights in p.Pangkor, Perak..1st time went there...spent time dgn mandi laut,berkayak,mkan sotong,satay ikan,mandi laut lagi...heh...cuci mata...lets Zoom P.Pangkor!!




di jeti Lumut




pemandangan dalam feri yg penuh




menginap d Suria Beach resort,teluk Nipah




teluk Dalam,P.Pangkor



di Kota Belanda,P.Pangkor





selamat tinggal P.Pangkor

Sunday, November 30, 2008

Wonder Girls MV

video

salam,

dear readers..

this is the new song by Wondergirls, a group from Korea which make me shaking my head and the melody just stuck in my mind...heh...enjoy it

i want nobody nobody but u.....

Tuesday, November 25, 2008

have u watch selamat pagi cinta?

salam....
dear readers,
hv u watch slamat pagi cinta?
i dun hv any opportunity yet...however,one of my girlfrens has watched it and sed that its really touching and sad....and tak lah seburuk yg dicanang wartawan2 hiburan...heh...even its better than 9 september (u know by whom..)=P..
so...adekah u all dah tgk filem tu?mybe can drop by a comment to my box...=)

rindu nye....

salam..
dear all,
its a very long time since i'm uppdating my blog...siyesly dgn sgale mcm practical,exam,paperwork etc, mmg tak leh nak update pape...however,tq to all yg sudi drop by and leave comments...hehe...and for those yg mntak blanje,no hal...u set the time,pick me up and i blanje!hahaha...mmmmuaaahhh!!!!

Saturday, September 6, 2008

donut big apple



dear readers,

nyam2...doesnt it look delicious?seriously,ni lah bende yg aku gilekan skrg..hahahaha...lembut.sedap.n i like those with fillings!i can demolish all 6 donuts in 1 go!siyesly HIGH in CALORIES,FATS n SUGARS but...once in a while it doesnt hurt anyway...hehehe..i do think that big apple is way TOO DELICIOUS compared with dunkin(urgh,kras cm batu)..hahaha...dun have the opportunity to taste JCo yet...the said its the best donut in the world of donut!hahaha....so,what do u think?

Monday, September 1, 2008

GouT

salam,
dear gentle readers...
as we in ramadhan right now,i want to share info a bit about diseases that can affect or give a big impact during we fasting...basically,those diseases are actually associated with diet,or our food intake in daily life,those,as dietitian to be,i feel responsible in sharing information with all of u in order for all of us to lead a better n healthy lifestyle.first,i want to touch on GOUT.....

GoUT?what is it?Gout is a kind of arthritis that has been known since ancient times. Hippocrates called it “the disease of kings” because of its association with a rich diet. In reality, there are a number of factors that can lead to gout, and diet is part of this larger picture.The pain of gout (called attacks or flares) is caused by inflammation when needle-like crystals are deposited in connective tissue and/or in the fluid that cushions a joint (the synovial fluid). These crystals are made up of uric acid, a substance produced when the body breaks down purines found in human tissue and many foods we eat. Most uric acid is carried through the bloodstream to the kidneys, which eliminate it from the body in the urine. However, if the body produces too much uric acid or if the kidneys don't eliminate enough of it, uric acid can build up in the blood. This condition is called hyperuricemia and can lead to gout attacks in some cases.
by lowering intake of high purine foods such as anchovies,sardines,seafoods,fish roe,yeast and extracts,peas n beans,meat,mushrooms and internal organs may help in controlling the production of uric acid,thus help in managing gout.besides,people with gout are advised to drink 3 to 3.5 litre of water daily,even during fasting days.this is to help blood circulation and manage uric acid circulation in blood.people with gout who are OBESE or OVERWEIGHT should lose some weight in better managing gout.so,what's best than to lose weight during ramadhan,so i hope u take this oportunity to lose weight and managed your gout condition better.

SaLam Ramadhan Al MuBaraK



salam to all,

alhamdullillah,diberikan lg kita semua peluang untuk bertemu lagi dgn bulan ramadhan yg penuh keberkatan...buat sume frens,inilah masa kita menambah amalan dan memohon keampunan..bukan d bulan len tak leh wat,tp selalunye,bulan ramadhan la kita akan rase ringan sungguh badan bersolat sunat n membaca quran,btol x?hihi...maklumlah,syaitan n iblis pon tgh berkurung,jd,mari kite same2 amek kesempatan n peluang yg ada ni...mane tau,tahun depan tak sempat lg bertemu ramadhan...renung2kan n selamat beramal...

Friday, August 22, 2008

penatnye praktikal....



salam,

uh....just got back from posting in tmerloh,very tiring one...tired cos tade bende nak buat...hahaha...dah la tade tenet kat hosp tu,stakat 1 komputer,ape la sangat...tpakse la i menahan hasrat ingin mengemaskini blog i nih...hahaha....actually,it was a gud praktikal,banyak kes yg agak menarik,such as stroke,amputation,diabetic,atrial fibrillation,gout..tapi i love stroke AF case,because,during history checking,most of them mmg perokok...so,for those smokers out there,korang tak reti2 nak insaf lagi ker?bile dah sakit,dah terkedang kat hospital,baru rase menyesal,itu pon kalo sempat la...kalo dah gol,sempat ke???lu pikir la sendiri....maaf la sebab agak emotional...mane taknye,i do hate disease yg we can prevent it from happen...its so sad bile tgk keadaan jd cmni...pape pon...renung2kan dan selamat beramal=)

Saturday, August 2, 2008

PerMinTaaN HaTi...

one of my fav song rite now...hahaha...start after listened my fren's little sis singing dis song..never be a fan of Letto b4, n never will be..but dis song really catchy n meaningful...

permintaan hati-LettO
Terbuai aku hilang
terjatuh aku dalam
Keindahan penantian
Terucap keraguan hati yang bimbang
Yang terhalang kepastian cinta
Aku hilang

Aku hilang
Tersabut kabut malam terbiasnya harapan

Yang tersimpan sejuta bertuan
Terasa kerinduan hati yang bimbang
Yang terhempas kepastian cinta
Dengarkanlah permintaan hati yang teraniaya sunyi

Dan berikanlah arti pada hidupku
Yang terhempas yang terlepas
Pelukanmu bersamamu dan tanpamu aku hilang selalu
Aku hilang

Aku hilang
Tersabut kabut malam terbiasnya harapan

Yang tersimpan sejuta bertuan
Terasa kerinduan hati yang bimbang
Yang terhempas kepastian cinta
Dengarkanlah permintaan hati yang teraniaya sunyi

Dan berikanlah arti pada hidupku
Yang terhempas yang terlepas
Pelukanmu bersamamu dan tanpamu aku hilang selalu
Bersamamu dan tanpamu aku hilang selalu
Dengarkanlah permintaan hati yang teraniaya sunyi

Dan berikanlah arti pada hidupku
Yang terhempas yang terlepas
Pelukanmu bersamamu dan tanpamu aku hilang selalu
Bersamamu dan tanpamu aku hilang selalu

http://liriklaguindonesia.net/l/letto/dont-make-me-sad/letto-permintaan-hati/

first draft proposal..




salam...


duh....just send 1st draft proposal yestrday...ehek...suppose to be proposal,but due to unexpected prob yg quite busuk,hahahaha...so jadila 1st draft saje...bukan senang nak wat bende2 remeh gini,tambahan bg sorg pompuan yg agak malas cm i....i love to read journal, instead of have to type the journal..hahaha...bukan senang nak masuk Universiti, n bukan senang gak tuk kuar darinye..(except kalo korang saje je biarkan diri ditangkap basah atau isap dadah atau saje2 bakar umah Dean)...pada yg dah bjaye kuar dari uni ngn cara terhormat,mmg tabik n respect la...by the way,congrats for those yg akan Konvo n dah Konvo tahun ni...hopefully,dgn izin Allah,next yr giliran i plak rase pkai jubah,mortar board n amek skroll dari tah sape2 tah....hahaha...n hope next yr,dah ade keje...tapi,pape pon...research kene siapkan,n in order to dat,kene la aku rajin lagi....dan lagi....hahaha...ape2pon...renung2kan dan selamat beramal...

Thursday, July 17, 2008

CLiniCal Year part 1

salam..
dear friends..

today,just got a briefing due to my outpatient practical..uhh...risau giler..sgt2..coz suddenly blur n rase cm banyak giler tak blaja lg,tatau lg,tak hafal lg...siap ade term2 yg cm baru dgr je...mane tak kecut perut a.k.a gastric secretion overdose...hahahaha..y time cannot be stop eh?first and second year of study seriously the best years in my study life here,simply because....i've got a NICE CGPA..hahahaha....start je third yr, dah start drop...salah sendiri ke, salah lecture yg mengajar ke?
kadang2 try pujuk hati, study not because of exam, but as perjuangan sebagai khalifah Allah di muka bumi ini dan belajar demi keredhaanNya...however, as human, we tend to forget that...blajar n cari ilmu hny untuk kejar CGPA 3.75 la..3.65 la..bukan untuk memanfaatkan ilmu yg dipelajari...abes exam,slalunya lupa ape yg blaja tu..umpama lepas berak,flush trus,tak simpan lg..hahahahaha...jadi...ape lagi...renung2kan dan selamat beramal..

Tuesday, July 15, 2008

HearTBreaK is A part of LiFe

salam,
dear gentle reader,
below is what my friend (tq hazami dear) wrote for me when I'm in the in the really2 bad state of emotion, physical and mentally disturbed due to losing someone that i love...it's a great quotes and i want to share it with all of you..

Realize that whatever is happening (or not) is part at a grand plan at the universe that has divined for your highest good.
Decide that you will go through the grief, anger, disbelief and sadness, but ultimately you will recover, to be wiser and having grown.
Know that love is infinite and you can generate as much as you consume.
Believe there are no limits to love and in future you will love another person and be loved than you can possibly imagine.
Remember not to be so caught up with crying over a lost skateboard (a.k.a Mr XXXX) that you miss the Rolls Royce parking right in front of you (a.k.a Mr RIGHT)....



Saturday, July 12, 2008

ThEme SonG..

MeNjaGa HaTi- yovie n nuno

masih tertinggal bayanganmu
yang telah membekas di relung hatiku
hujan tanpa henti seolah bertanda
cinta tak disini lagi kau telah berpaling

biarkan aku menjaga perasaan ini
menjaga segenap cinta yang telah kau beri
engkau pergi aku takkan pergi
kau menjauh aku takkan jauh
sebenarnya diriku masih mengharapkanmu
ooh oooh

masih adakah cahaya rindumu
yang dulu selalu cerminkan hatimu
aku takkan bisa menghapus dirimu
meskipun kulihat kau kini diseberang sana

andai akhirnya kau tak juga kembali
aku tetap sendiri menjaga hati
sejujurnya aku masih mengharapkanmu




p/s i really like this song...one of the best..very touching..

Wednesday, July 9, 2008

ResearcH?????


salam...
dear gentle readers,

warghhh....my life just entered a danger zone!wuhuuu....hv to conduct a research project on my own...takotnyer...takotttt...lebeh takot bile nak present,heheh...i think the supervisor is ok, but i dunno how to defend myself bile present nti..and lebeh takot bile i rase tajuk i agak senang...huhu...org len berusaha cari tajuk yg susah,i plak vice versa..for those readers yg biase alami benda cmni,ape yg korg wat ek..i mean, how u cope with all these fears yg cm over n tak penting pon...stress yg sengaje di cari n dipikir...kadang-kadang org kate hidup ni mudah, tp as a human (insan) we tend to overdo and make our own life miserable..so, fikir2 kan n slmt beramal =p

StuDy oR WoRkiNg?

salam
dear gentle readers,

now i'm back at the campus as the new semester just begin...uhh...mule2 je dah rase down, so how can i face this semester?hahaha...penah gak tfikir naktukar course, tp, org yg tade pendirian je yg leh wat gitu after surviving 3 years..uh...kadang2, sebab down bkn ape, tp mybe sebab lecturer, cara pengajaran ataupun tekanan yg diberikan to us as students which caused us to feel extra stress.kdg2 tak perlu pon stress smpai thp cmtu skali..(hahahaha)..
tambah lg, rite now, i'm still terbelenggu dgn personal prob..b4 this, i still can separate my personal n my study matter successfully, but this time around,i think i'm failed at doing that..for the person which had caused me this misery,all i can said is that, u r really2 GREAT!huh!
sometimes, i sangat tak sabar2 nak abes blaja n keje, because for me, working life is much easier than life during study..n, 1 g, sb i mmg suke wat keje.tmbah lg,bile wat keje, we get MONEY!hahahah...time jd student, wat keje skolah leh dpt duit ker?=p however, some of my frens (whether yg dah keje or blaja lg) said than life during study is much2 more easier compared to working life..hahaha...i'm confused...so, ape pilihan u all?

Saturday, July 5, 2008

PeKaN RaBu

bihun sup+nescafe ais!nyam!


salam,

dear gentle readers,

today, asek jalan jer..after send my practical report kt dept yg i practical dlu, then off to pekan rabu for delicious lunch..hahaha..walaupun hny nescafe ais n bihun sup, but gile sedap!kikiki...for those yg tak penah pegi or planning to come to alor setar, jgn tak singgah ke pekan rabu tau..although the name is pekan rabu, but its not open on wednesday only, ok?hari-hari bole mai tau!(eheh,terkeluar plak slang utara)...u can shop for various traditional delicacies,crafts,sarongs, tudungs n...kalo dtg jgn tak rase bihun sup kt kedai mkn D'Lima..(eheh..mcm kedai lain tak jual bihun sup jer...=p) but for me, that shop la yg jual bihun sup yg paling sedap kt pekan rabu (kedai len jgn marah nooo...)hahaha...siyes tak tipu...dulu, dlm sup ade byk daging+organ2 dalaman, tp skrg nak save cost kot, jd tak byk sgtla die letak dlm bihun sup tu, tp still sup die la plg sedap.. dari mule pindah ke kedah 11 years ago smpi skrg blk kedah bile cuti semester, mmg tak penah miss bihun sup pekan rabu tau..so, ape lg,MELANCONG LAH DI DALAM NEGARA...haha..oh ye,pas g pekan rabu i g TESCO plak,hahaha..br je bkak dlm 1month..penat jer jln2 rini..it nak jalan2 cari jodoh, tp tak jumpe gak....kikiki...so,jodoh,bile nak jalan2 cari i plak?=P
hahahah....oklah..got anything to share wit me?feel free to leave a comment...
anyong...salam..

Friday, July 4, 2008

fReakY FriDay (part 2)

salam..

dear gentle readers,

em, y it's freaky?because..haha..jerawat tumbuh lg.benci..i dunno what type of skincare product, or, what skincare product to use to treat my blemishes prob..this is one of , can i call it, a MISFORTUNE to be a woman.hahaha.
we tend to be conscious,erk, ok, not 'we', but other people especally men tend to be conscious of our 'zit' or 'acne' problem...so, as a women, we tend to do all we can in order to make sure that our skin is FREE from problem like that.However, when guy hv an acne prob, we tend to said that its normal...euwwwwhhhh...is it FAIR?hahaha.
well, to be honest, its not fair, but, what can we as women do?give present of acne product to them as a birthday present?hahahaha..i like to do that someday..especially kalo org yg suke kutuk i pasal jerawat i, tibe2 dpt jerawat attack yg dasat.hahahaha..it will be fun.
so, for those gals who have the same prob wit me, feel free to voice out your opinion.wajah ni kurniaan Allah, so, ape hak golongan Adam tu nak kutuk2 kn?hihi..
till we meet again...
salam...

PoEm From A FriEnd


on the other side of sadness,

it is said that there's a smile,

finally we arrived,

but what are we waiting for,

it is not to run away,

but to chase a dream.


we should have gone out to travel on that summer day,

long time ago,

even if tomorrow you see it,

though there isn't any sigh anymore,

like a ship going against the current flow,

right now go forward and move ahead,

even if it cuts through the rain and clouds,

the wet road will shine,

cause only the dark will teach,

a stronger and stronger light,

so let's go forward and move ahead,

to your uncertain future
p/s tq to mr ahmad for a nice poem.hahaha.btw the orchid pic up there was taken by me at Kinabalu Park using my Nokia xpress music.(statement tak bole blah.hahaha)

fReakY FriDay (part 1)

my pink jade bracelet+green jade ring
dear readers...


salam to all...

hahaha..today i wake up very late..near 11 gtu(alamak!brani gile statement!)hahaha...ada 2 hari saje for extra sleep and lazing around, so i just used every opportunity yang ade untuk tido sepuasnye...

btw, i gv my mom chance to cook today..eheh..asek i je yg masak, nak gak rase masakan mak..=p

punyelah syok lazing around, i nearly forget that i had to send a copy of my report to the dept yg i practical ritu...sieeewwwwtt btol..dah la byk kuih lompang yg kene baiki..hahaha..my mom siap nak ajak g shopping lg...

rite now i'm in the process of revamp my wardrobe and my style..in order to start over a new life a turn over a new leaf, there are so many things to do, rite?currently i'm obsessed with crystal and jade..a proud owner of a nice pink jade bracelet and a green jade ring..hehehe..not to mention nice and shining crystal bracelets( and everything i got it for free!hahaha) So, for those who likes to share any info bout crystals and jades, feel free to share it with me=)
feel so sleepy...uh, serotonin quite high...hahaha...gotta go!


a NEW leaf..



dear gentle readers..


salam pkenalan untuk semua...


hello to all...


anyong haseyo...


well,i just start this blog, just to express myself and help me to start over a new life..


being hurt is not easy to handle and overcome...those who said that time will heal certainly a liar...definitely..


haha..so, insted of crying and wish that time will heal quickly, i just need to make myself busy...n here i am..


some quote that i've read in one of mag:


"cuba melupakan seseorang yang pernah kita cintai seolah-olah cuba mengingati seseorang yang belum pernah kita jumpa"

forgetting someone is hard...but if org tu dah lupekan kite dgn mudahnye...watpe tunggu n mengenangnye lagi kan?



LovE

They do not love that do not show their love..the course of true love never did run smooth.love is a familiar.love is a devil.there is no evil angel but love-SHAKESPEARE-
Lee Seung Gi - Losing My Mind