~life is too short, so enjoy it while u can ~

Tuesday, November 15, 2016

Daun Senna / Daun Cina Maki

salam semua

ha hari ni kak non nak story2 pasal daun senna

mesti korang pernah dgr kan? sape yg rajin beli teh nk kempis perut ke, bekunis ke(old school sgt ) , mesti penah baca nama senna leaf ni.
nama saintifiknya Cassia Angustifolia. gituhh..cassia nyahh.
actually pokok ni sgt berguna tau.haa..bukan sekadar guna buat teh nak bg uols membuang berak kurus2 itew sahaja tapi banyak lg kegunaannya..







manfaat daun senna ni seperti

a) melawaskan pembuangan , so takdelah korang sembelits gitew. tp kdg drpd sembelit lepas minum mau seharian ke jamban ye. tapi AWAS! yg mengandung, menyusukan anak atau tengah period toksah gatai nak minum

b) anti inflammatory atau anti radang. so kalau ada ambil ubat yg boleh sebab kan jangkitan ke ape ke, so this senna leaf can be very useful. taklah merah2 gituhh di area berkenaan. 

c) anti parasit. very good for any parasite infection. bagus sekali membunuh kuman dari bertandang. kulat2 ke boleh go die sebegitu.

bila tengok manfaat nya ni, kan best kalau boleh sapu2 je daun senna sesuka hati kan. kalau ada muka yg berjerawat dan prone to kuman kan best tepek senna leaf so mati kuman.

haaa...sebab tu daun senna ni digunakan sebagai salah satu bahan dalam SABUN SAKURA NAJLAA

selain bagus as fungiside, ia juga antibiotik semulajadi yg mampu merencatkan pertumbuhan bakteria dan kulat kulit. so muka or badan yg ada masalah kulit sangat disarankan guna sabun ni tau




from nature for u kekdahnye.

handmade with love



berminat?
wa 0123824784
fb: Natural Skincare for baby and u
ig: ainhoney_naturalskincare


No comments:

Lee Seung Gi - Losing My Mind